16 mar. 2009

Permisul de conducere - între real și virtual

stilp audi

De o buna bucata de timp accesul legal pentru a conduce un autovehicul pe drumurile țării se face printr-o examinare virtuală a candidatilor in vederea primiri unui permis de conducere.

Snobismul si ignoranta mai marilor din Poliția Română au făcut ca examinarea in vederea primiri unui permis de conducere să se facă pe computer. Vechile chestionare cu 26 intrebari scrise pe hârtie au fost inlocuite cu desktop-uri supravegheate de camere video.

Imbecilismul functionaresc a ajuns până acolo încât examenul pentru a primii deptul de a conduce o masină, după ce ai facut o scoală de șoferi sa fie considerat un tezaur bancar probabil de se iau atâtea măsuri de sigurantă. Si acum pun in discuție:

1. Daca ai facut o scoala de ce nu îți da scoala diploma (certificatul sau permisul) de conducere? Dacă faci Politehnica sau Medicina mai vine după aceia poliția să te mai testeze? Păi daca acreditezi o scoală de soferi, asta presupune ca acești specialiști pot să invețe elevii si să îi și testeze! Deci implicarea POLIȚIEI in examinarea viitorilor șoferi este incorecta si atrage după sine o structura stufoasă a aparatului de poliție,  cheltuieli bugetare nejustificate și influențe de tot felul.... Poliția rutieră trebuie doar sa sancționeze incălcarea legislației rutiere.

2. SUnt persoane in vârstă sau mai emotive care iți doresc sa conducă un autovehicul și nu se pot exprima foarte bine prin "clik" când trebuie sa răspundă intrebarilor in chestionar. Cine dă dreptul poliției sa testeze numai pe computer abilitățile teoretice? De ce obligi omul sa reactioneze cu calculatorul cand ar trebui sa ii oferii și alternativa creionului și a hârtiei pentru a face 21 raspunsuri corecte din 26. Si eu care mânuiesc cu multă ușurință calculatorul aș avea emoții văzând contorul cu câtă repeziciune imi decontează timpul, dar oamenii simplii care nu lucreaza niciodata cu soricelul electronic (mouse)?

Cred ca este necesară o reviziure a atitudinii statului, totalitar de multe ori, față de aceste lucruri simple.

Guvernanții ar trebui sa organizeze structuri administrative numai de control si arbitraj nu și structuri de jucatori. Structura de jucator, fie si pe o piața a permiselor de conducere este o treaba privata până la urma, dar atent selectionată de organele statului la acordarea licenței de "scoală de șoferi"!!!

 

Simplu, NU?

Niciun comentariu:

bmd - simplu, nu? Intra pe site!