8 oct. 2008

Studentul politic: alegator sau alergator

Oficinele de presa a pd-ului deschid si chiar dezbat un subiect dureros pentru partidul democrat din Romania - deptul de vot al studentilor care nu au domiciliul in CLUJ. Se cunoaste faptul ca la alegerile locale candidatii acestei formatiuni politice (PDl) au manipulat studentii cazati in campusurile universitare din CLUJ. Nebunia electoral a ajuns pana acolo ca pe baza unor liste cu semnaturi ale unor studneti care stau sezonieri in Cluj, primarul a inchis o artera de circulatie blocand un flux rutier intre doua cartiere. E adevarat ca strada e cam ingusta dar putea sa fie lasata traficului in timpul zilei, iar seara cand studentii mai beau o bere sa fie doar artera pietonala. Pe locuitori cu domiciuliul in zona nu i-a intrebat nimeni ce vor. Primarul are o agenda incarcata. Morisca manipulari electorale in rindul studentilor la aceste alegeri nu mai functioneaza si de aceia deputatul pdl doreste sa ceara guvernului modificarea legii. Oficinele de repsa selecteaza pareri de la studenti favorabile. Un numar impresionat de voturi concentrate pe areal restrins se aduna atunci cand impinzesti caminele cu diferite articole de publicitate electorala sau organizezi spectacole si alte evenimente menite sa aduca buna dispozitie si o atitudine studenteasca pozitiva fata de partidul administratiei locale. Un domn, deputat, de la pd se agita zilele trecute suparat ca in toamna pot vota doar persoanele cu domiciliul stabil in zona colegiului electoral, asa cum este si firesc.

Studentii sunt nevoiti sa isi aleaga reprezentantii in Parlament in localitatile unde domiciliaza. Este un lucru bun faptul ca legea le permite studnetilor sa voteze acasa unde au domiciliul. Asa au posibilitatea sa isi aleaga cadidatul de acasa, care poate fi: colegul, vecinul, rudenia, prietenul etc.

De ce sa ingradim studentului acest drept democratic si sa il punem sa voteze intr-o circumscriptie electorala unde este flotant. Pozitia adoptata de PNL este corecta si justa. Un viitor parlamentar trebuie sa fie ales doar de cei pe care ii reprezinta in interes legislativ, adica cei cu domiciliu stabil in colegiul electoral.

Intreb si eu: Studentii romani din Franta pot vota la algerile pentru forul legislativ de acolo? Idem cu alte tari cu traditie. Poate vota un student de la Oxford viitorul parlamentar din Anglia? Stimati domni ce va declarati democrati lasati trucurile electorale si acceptati legea asa cum este, este europeana.
Suna bine un potential mesaj electoral? Stimati clujeni, eu viitor parlamentar pdl reprezint in colegiu xx din Cluj NApoca pe studentii alegatori din Botosani si pe cei nascuti in Dragasani.

Atitudinea unui partid, indiferent cum se denumeste, care manipuleaza in asa mod tinerii lasa de dorit. Se aplica orice metoda numai sa se adune voturi de la cei care nu stiu valoarea estetica, educativa, intelectuala si aptitudinile manageriale ale candidatului.

Niciun comentariu:

bmd - simplu, nu? Intra pe site!