4 sept. 2015

Analiza Emigratiei (2015) capitol II (atitudine diplomatică)

Liviu Pantazi un fin cunoscător al problemelor din ORIENT (păcat că SIE il consideră prea bătrân la cei 48 de ani) face (și) la sugestia și încurajarea mea o analiză pe puncte a vremurilor cenușii ce le trăim. 

”Bun. In uma valului de mesaje si share masiv la textul meu pe tema refugiatilor, continuam astazi un nou text din aceeasi zona si care se concentreaza pe raspunsul pe care l-au oferit (sau nu) statele pana acum in aceasta perioada. Toate astea pt. ca publicul solicita din nou intelepciunea mea. (dixit)”Este evident pt. toata lumea ca aia care au trebuit sa stie au stiut ca incepe migratia. Chiar si uitandu-te pe AlArabyia vedeai ca mii de barci merg spre italia si spre Grecia. Multe programe americane de caritate care faceau tabere de refugiati in sudul Turciei au anuntat ca isi incheie finantarea in septembrie 2015 (eu stiu cel putin 2). Doar din monitorizeaza generala a GPS de pe smartfoane era evident. Ungurii s-au prins de chestia asta abia acum vreo 5 luni cand mormaiau ceva de gardul ala. 

Raspunsul grecilor si macedonenilor, total catastrofal si ezitant. Ori le dadeai drumul din prima, ori te bateai cu ei. Asa, au lungit-o aiurea si au aparut si in poze ca bat oamenii. 

Sarbii au jucat elegant, le-au dat drumul fara probleme si in paralel au construit / construiesc tabere de tranzit (pe banii lor ca nu sunt UE). Au jucat elegant.

Ungurii au jucat si politicianist si catastrofal pentru tara lor. Catastrofal pt. tara lor pt. ca de luni de zile in pasajul Keleti, de pe bd. Dozsa Gyorgy (in spatele garii pt. cunoscatori) pana pe bd. Baross ( in centru pe linia frumoasa de tramvai 4,6 - tot pt. cunoscatori) e full de refugiati. Creaza o imagine aiurea si pune presiune pe populatie. In curand va veni iarna. O solutie tot trebuie gasita. La nivel international arata ca sunt la pamant. N-au nici expertiza pe zona orientala si tot se imbrancesc cu aia pe acolo, au blocat si trenurile fara nici o solutie clara de 2 saptamani.

Austriecii au ramas niste cutre (ca sunt in UE, da' nu sunt stat NATO - deh - neutri). Ce trece de Ungaria ii lasa se duca la liber in Germania. Bravo, baieti !

Romania noastra are aceeasi strategie penibila ca in 2007 cand urlam ca noi vom fi evitati de criza, ca noi suntem mai cu motz. Acum toti zic ca vom fi evitati ca avem retele sofisticate de comunicare in Orient. De fapt ce mai avem ? Avem o fosta mare retea de pe vremea lui Pingelica (ca aia am dat-o toata la americani cand am intrat in NATO in 2003) si traim cu impresia ca 2-3 bosorogi, rezervisti SIE sau care au cunostitne pe acolo, haisameii de la noi ii vor aburi pe aia sa evite 

Romania ca aici "e de porc". Este opinia mea ca e o strategie penibila. Secu' ataca tare in ziare (evezeu) ca SRI tocmai a descoperit ceva rute. Alea sunt stiute si publicate de Frontex de ani de zile. Nu, noi nu am rezolvat cu cainii vagabonzi, cu rromii, daramite cu refugiatii. Suntem total in afara subiectului. 

Rusii au jucat bine ca vad nimeni nu se ingramadeste acolo la azil. Aia chiar au de castigat din destabilizarea UE. Si ei americanii. Ideea de UE - un proiect extrem de generos, futurist, dar si naiv dovedeste ca e f. fragil in lupta de care pe care din ziua de azi - pe foamea de resurse. Si nu imi place ca Licuriciul a batut palma cu Volodea (iar) peste Europa (UE). Ce trebuie facut ? Mutarile castigatoare le-am dat data trecuta. Si daca imi mai dati share masiv si like-uri , maine vorbim despre razboiul mediatic pe aceasta tema. O sa fie interesant !

Niciun comentariu:

bmd - simplu, nu? Intra pe site!