5 dec. 2008

ROMANIA "dreapta si stanga" fara nationalitate si identitate politica

De la 200710A0
Suntem mereu in plin spectacol mediatic si nu observam marsavia aplicari uninominalului. Spectacolul media din ultimele zile bine regizat si creator de emotii ne umple timpul. Parerile despre aliante politice posibile si imposibile umbresc anumite realitati.

Suntem pionierii, asta ca sa nu spun cobaii, unui sistem de vot electoral experimental. Democratiile cu traditie nu au avut curajul sa introduca acest model "romanesc" in sistemul lor electoral. Cate vieti nu erau salvate daca acest sistem de vot era implementat si in Iugoslavia. De ce? Simplu! P
entru inlaturarea de la putere a politicienilor cu sentimente mai puternice de patriotism si nationalism, nu mai era nevoie de interventia Americana si de razboi.

Legea votului uninominal are un efect pervers. Este o lege impotriva firescului de parca ar fi fost facuta in comisiile de specialitate din Parlamentul ungar si trimisa spre aprobare si votare pe malul Dambovitei. Efectul Legii este fantastic:
1. Patriotismul si nationalismul romanesc a fost eliminat, democratic, din PARLAMENTUL ROMANIEI;
2. Romanii din Muntii Apuseni, adica
moţii ce locuiesc in zona teritoriala a judetului Cluj s-au trezit, ca pe vremea Dietei, reprezentaţi în Parlament de un maghiar. Fostul senator Gh. FUNAR nu mai este reprezentativ pentru romani asa ca ii sugeram sa candideze pentru parlamentul maghiar, daca se implementeaza votul uninominal si in Ungaria. Atunci va reprezenta, probabil vreo 34 de cetateni maghiari de nationalitate romana din AFRICA si ORIENTUL MIJLOCIU sa fie o contrapondere la deputatul UDMR Koto Joszef.
3. Partizanii ideii uninominalului
printre care si presedintele BASESCU, idee izvorata probabil in laboratoare straine interesului national , au reusit fara eforturi mari sa europenizeze conform curentelor date Parlamentul ROMANIEI.

Nu sunt un nationalist dar sentimentul de patriotism, moderat, ma face sa ma gandesc ca un nationalism izolat politic, prin acest vot uninominal, poate conduce volen- nolens la un extremism exacerbat. Ma intreb si eu, dupa ce am citit un articol in Ziua de CLUJ scris inteligent de Titus CRACIUN: Ce sentiment au romanii din zona judetului CLUJ a Apusenilor cand la sarbatorile ortodoxe si pastorale nu vine nici un parlamentar vorbitor al graiului lor, iar daca vine spune yghen?

Deputatul Palfi Zoltan (UDMR) reprezinta la Camera Deputatilor pe romanii si maghiarii din zona montana a judetului CLUJ care are aprox. 70.000 locuitori, fiind mandatat de numai
1.825 de voturi, adica voturi de la locuitorii a trei sate.

In Colegiul electoral nr 10 Huedin: Mate Andras Levente (UDMR) obtine un mandat de deputat cu numai 6.504 voturi adica locuitorii din doua comune si reprezinta aproximativ 70.000 cetateni romani, indiferent de nationalitate.

Ma gandesc: Ce discurs va avea parlamentarul UDMR daca participa la sarbatorirea executarii romanilor de la BELIS sau cu ocazia evocarii Pelaghiei ROSU si a lui Avram Iancu? Pentru cine nu cunoaste istoria locurilor, preluam din ziarul Foaia Transilvana: "
În timpul Revolutiei de la 1848-1849, ea si-a dovedit "barbatia" într-o împrejurare grea pentru mariseleni. Armata revolutionara maghiara (una dinte cele mai bune din Europa în acea perioada) a încercat în mai multe rînduri sa cucereasca localitatea. Înfrînta de doua ori, a pornit o a treia ofensiva, în 12 martie 1849, cu 1600 de oameni. Pentru ca aparatorii erau în inferioritate numerica, femeile din Marisel, conduse de Pelaghia Rosu, au recurs la o stratagema: îmbracate barbateste, au aparut pe un munte în spatele ungurilor, cu flinte si buciume. "(...) sosind la pozitiile menite pentru dînsa, Pelaghia Rosu sufla în bucium, femeile calarete se ivira din toate laturile, înaltara un strigat mare si se pusera în miscare"spune Avram Iancu în celebrul sau Raport catre Franz Josef. Crezînd ca sînt atacati, ungurii s-au retras în dezordine, lasînd 30 de morti. La trecerea precipitata a Somesului Rece, altii din 100 din ei s-au înecat. În timp ce mariselenii au avut numai trei insi de oblojit."

CURAT MURDAR!

Niciun comentariu:

bmd - simplu, nu? Intra pe site!