29 dec. 2008

Puterea religioasa poate fi vremelnica? ...

Orasul ABRUD are o rezonanta istorica din timpul romanilor. Romanii odata ajunsi in DACIA lui Decebal au constatat ca dacii aveau resurse mari de aur. Denumirea orasului are originea datorita asemanari reliefului de la noi cu cel de acolo de unde veneau cuceritorii.


In urma cu 300 ani orasul gravita in jurul acestei biserici. Acum din puterea bisericii de odinioara a mai ramas numai praful si pulberea care alimenteaza arborii ce cresc pe ziduri.
Despre acoperis si tavan nu se poate vorbi deaorece nu mai exista de mai bine de 20 ani. Nimeni, nici o autoritate religioasa nu revendica nimic in legatura cu biserica. Nimeni nu cere si nu se apuca sa renoveze biserica.
Aici nu s-au inventat si initiat conflicte religioase de genul "cine ia biserica sau cine nu o da". Nu exista nici macar si teama de prozelitism.

In anul 2008 din zidurile unei biserici cresc in voie arbori ce se intrec in inaltime cu turla bisericii.Oare acesta biserica nu merita atentie de la oficialii cultului respectiv, asa cum acestia manifesta pentru alte proprietati din alte zone mai interesante din punct de vedere economic.
Odinioara prin usa bisericii treceau crediciosi cu mare rang social in oras, proprietari de mine de aur, comercianti, dregatori in administratia publica, iar acum nu mai trece nimeni pragul.....


Geamul deasupra usii permitea in trecutul glorios sa intre doar lumina, acum intra si privirea dar nu numai in biserica ci si spre cerul divin dat fiind lipsa acoperisului.

Cat de mare trebuie sa fie duplicitatea politico - religioasa in care se zbate societatea daca fiecare are cel putin doua unitati de masura?


Niciun comentariu:

bmd - simplu, nu? Intra pe site!