6 sept. 2008

Constitutia - element de drept sau mijloc de legitimare si pastrare a puterii?

In vreme ce state cu traditii democrate sunt organizate dupa constitutii (legi fundamentale) vechi de 200 de ani, romanii o schimba in raport cu rotatia cluburilor politice care conduc lumea. A fost vremea regilor si nu a fost bine, a venit vremea presedintilor si nu e bine.

Ma intreb: De ce trebuie sa fim condusi pe vecie de familia unuia sau a altuia doar pentru ca acestia, sunt os, pardon, sunt unsi intre ei ca regi.

Poate ca cel batrin din familie e bun, dar daca are un copil debil sau cretin trebuie sa il acceptam ca prostii conducator? Trebuie sa AJUNGEM ca si in perioada de apus a Imperiului Roman? Alegem un presedinte 4 ani si ne inselam, sau ma rog ne inseala increderea. Nu ne place, si nu il mai votam. De ce sa acceptam un papagal sa conduca pe viata prin mostenitori doar ca este oss domnesc?

Se reitereaza idea monarhiei ca formula magica pentru Romania. As vrea sa vad acesti papagali politici daca merg zilnic cu caruta sau caleasca la serviciu sau in concediu. Daca isi pun peruca sau se imbraca in frac si joben sau daca mai cirula cineva in opinci pe strada. Eu cred ca perioada smecherilor care se trezesc ca tatsu sau masa au activat intr-un club elitist numit monarhie este desueta. Asa cum nu mai stam in case de chirpici, nu ne iluminam cu lampa de petrol si nu scriem cu pana si calimara de cerneala, asa nu cred ca e cazul sa acceptam provocari de reinstaurare a monarhiei.

Da, i-auzi bade Caline! Crezi ca un simplu cetatean cu pregatire superioara, educat, cu charisma si intelegenta nativa nu poate conduce acesta tara 4 ani?

Mori incet de ris cat de timpiti ne cred si cat de destepti se cred. Ne explica "a la gaga" ce "avantaje" aduce Romaniei un print din Vest. Pai daca nu muncim si nu respectam legea tot degeaba vine orice artist, ca nu spun actor.

Eu cred ca mai trebuie finisata selectia presenditilor si prerogativele lor. In rest e OK pentru ca suntem totusi in sec 21 si eu personal nu cred in case regale si alte titule chiar daca in acest moment au o influenta mare in zona Europei. Cand am sa vad SUA condusa 10 ani de un rege si sa ramana tot in fruntea mapamondului, atunci ma inchin si spun merge si asha cu un rege. Monarhiile au mult de alergat ca sa ajunga AMERICA din urma si de aceia copiaza modelele economice, strategice si sociale aplicate de un stat prezidential.

Asa ca domn prim ministru si aplaudaci ai casei regale lasati -o mai moale cu modelul regalist . Modelul unui mos batran care intimplator a fost rege (putea fi si bunicu, dar n-a fost sa fie) si care poate sa lase in urma un actor (actorul doar interpreteaza si nu este un personaj original). Poate or mai fi si alti artisti sa candideze dar nu au untdelemn pe frunte. Nu va inscrieti la presedintie?

Constitutia e buna. Domniile voastre ocupativa de alte treburi importante in stat (educatie, economie, sanatate, etc.) care au avut apogeul in alte perioade din istoria apropiata altfel vom fi un popor de analfabeti si inculti. Sau poate asta se doreste pentru a stapanii mai usor poporul si a nu se sterge untdelemnul de pe fruntea unora?

Niciun comentariu:

bmd - simplu, nu? Intra pe site!