Treceți la conținutul principal

Criza de sistem in guvernarea invatamantului

Ramai nauc cand citesti ziarele sau urmaresti jurnalele tv. despre ce se mai intimpla in tara asta, Romania, devenita peste noapte componenta a lumii  a I-a, este o tara care merge in deriva dupa 1989.  

Schimbarile succesive de conducatori in ministere, ca ministrii nu ii pot denumii intrucat nu au alura, prestanta, expertiza, pregatirea si viziunea   necesara unui ministru. Cred ca daca selectia pentru ministrii avea drept criteriu de baza "cel mai slab si nepregatit" om din Romania pe sectorul educational, tot era selectat sa conduca ministerul educatiei o persoana cel putin cu o clasa vocationala mai inalta decat ministrii si ministresele ce s-au succedat sub diferite culori de steag pe la Palatul Victoria ca ministri de invatamant, cu unele exceptii.

Ministerul Invatamantului a avut in fiecare ministru cate un "reformator" al invatamantului romanesc fara sa fie adiptata o strategie clara asupra ce se vrea cu educarea tinerei generatii.
Pornesc de la analfabetismul domeniului de INTERNET, cica http://www.edu.ro/. Sunt de acord ca trebuie simplificata adresa de pe pagina virtuala, dar de ce http://www.edu.ro/ si nu http://www.educatie.ro/, http://www.invatamant.ro/  sau http://www.cercetare.ro/ . Se poate trage concluzia ca produsul educatiei va fi in viitor numai un prefabricat "edu" si nu un produs (de fapt serviciu) finit prin in care tineri sa fie educati.

Pun intrebarile: Pentru ce educam tineri? De ce sa ii mai educam?  Pentru cine? Cine sa mai fie educat?  

Cu fiecare lege de reforma invatamantul se degradeaza si ajunge sa transforme cea mai alfabetizata natiune de pe mapamond, natiunea romana, intr-o adunatura de prosti si analfabeti. In 1989 peste 90 de procente din populatie stia sa scrie si sa citeasca si elevii olimpici lua peste 90% din premii la Olimpiadele Internationale. 

Acum idiotii care conduc ministerul invatamantului propun ca invatamantul sa fie obligatoriu numai pentru 10 clase, apoi doar pe bani. Se propune o scoala romaneasca subordonata 30% primariei si consiliului local din comune si orase. In multe cazuri scoal va fi controlata de administratii publice analfabete prin persoanele ce au castigat alegerile dupa model tipic romanesc. Se propune controlul parintilor 30% care in stilul mioritic vor fi sensibilizati de odraslele nemultumite de teme, obiecte de studiu si de profesorii pretentiosi si care se respecta ca dascali si vor sanctiona performanta stimuland linguseala si incompetenta pedagocica.  

Scoala va mai face doar cine are bani!!! Idiot sau nu copilul de bani gata ce are parinti bogati sau parinti cu functii si demnitati, va face scoala in viitor. Sistemul mai permite accesul la educatie si copiilor care sunt in gratiile profesorilor.

Cei ce propun aceste modificari legislative sunt: ori idioti, frustrati, rau voitori sau servesc alte interese decat nationale!!!

Cu exceptia Ministrului Marga Andrei care a facut o reforma adevarata in invatamant (nu o discut daca e buna sau rea ca nu am competenta si expertiza necesara dar stiu ca a dat ordine clare scrise in succesiune coerenta si logica) ceilalti ministrii nu au avut coerenta si argumente sa ne spuna: De ce si pentru cine reformeaza reforma in invatamant? De ce asa de frecvent? 

Pai,  sa fac eu un inventar minim al necesarului de reforma in Edcucatie si sa vedem daca noua lege va rezolva problemele reale:

1.  Avem dotari tehnologice de ultima genratie in scoli,  iar nivelul de pregatire este zero la majoritatea  absolventilor ! Tineri nu stiu nimic din ce ar fi trebuit sa invete in diferitele etape de scolarizare si nu pot comunica coerent si cursiv nici in discutii de cultura generala, dar nici  in dialoguri pe specialitati academice!

2.  Avem mii de doctori, nu in medicina, cu teze de doctorat elaborate, dar care habar nu au pe ce lume traiesc! Cartile publicate de acestia sunt cu urme de plobagina sau cu sablon de "copy" si "paste". unii din doctori de azi, doctoranzii de ieri, nu au bunul simt sa indice sursele bibliografice in note de subsol sau bibliografia din care s-au inspirat.
Recent am auzit si e cam adevarat ca Universitatea Tirgoviste pregateste aprope 100 doctoranzi in economie (inconstienta academica, sau ...)

3. Avem profesori tineri in licee sau univeristati care nu stiu sa se impuna in fata elevilor si a studentilor prin stiinta si eleganta ci se impun numai prin note de 2 si 3.

4. Avem clase de a 8-a in care 80% din elevii absolventi au media multianula 10 (zece) pe linie si aceste genii create prin spaga si sponsorizari,  la liceu incep scoala cu note de 2 si 3, iar dupa primul an de facultate renunta la studii.

5. Avem profesori care au afaceri in timpul zilei motivand ca salariu este mic, nu predau materia si apoi asteapta spaga oficiala numita "contraprestatie financiara data de parinti pentru meditatia copilului lor care este obligat sa apeleze la aceasta forma facultativa de a rezolva exercitiile din clasa.

6. Avem profesori universitari (multi sunt in familie si la universitate ca si acasa) care predau intr-o luna de zile un numar de ore echivalent a opt luni de zile prin cumul de norma si plata cu ora. Fireste ca salariu de baza tot mic se cheama ca este;

7.  Avem o ruptura de generatii la dascalii de la invatamantul superior ce nu mai asigura continuitatea curriculara. In multe univeristati sunt cativa profesori universitari batrini, apoi sunt lectorii si asistentii cu gramada (majoritatea rude cu profesori sau pile), dar nu mai exista conferentiari univeristari. Foamea de bani si aviditatea profesorilor hapsanii pe cat mai multe norme si cursuri a anulat pricipiul continuitatii.

8. Avem specializari cu titlul bombastic pentru studenti si suna pompos dar care nu au corespondent in viata reala a economiei, iar absolventi nu isi gasesc de lucru;

9. Avem investitori care ignora invatamantul superior angajand studenti pe care îi treinuiesc in paralel cu prafuitele cursuri din facultati si nici nu mai conteaya diploma de licenta!!!! (vezi politica din bancii);

10. Avem facultati de Medicina care pregatesc viitorii medici din bugetul public romanesc si apoi infantilismul legislativ le permite absolventilor de la medicina sa aplice pentru slujbe in alte tari. Studentii medicinisti bine pregatiti prfesional din banii tuturor romanilor pleaca pe rupte in tari straine sa munceasca fara ca statul sa le ceara subventia inapoi. Motivul este ca ca acolo, in strainatate se plateste un salariu mai mare la medic decat in Romania. Pai mai fratilor de ce acesti savanti in medicina doriti de Marea Britanie, spre exemplu, nu au facut acolo facultatea si sa o plateasca la pretul de acolo, apoi sa vada in cat timp isi scoate investitia ca medic pus in slujba coroanei engleze (era un exemplu care e valabil pentru toate tarile care doresc romani ca sunt bine pregatiti).

 Se vede treaba ca "avem" de toate, atunci de ce s-a mai modificam legea?
Din pacate avem multe lacune in organizarea invatamantului autohton si totusi sucesiunea de legi ce modifica legea nu aduc nimic bun pentru ca acesta succesiune de proiecte legislative este elaborata de catre diletanti care nu stiu nimic decat sa lipeasca afise electorale cat mai multe.

Pe guvernanti nu ii intereseaza ca acest popor sa fie compus din oameni destepti, educati si comunicativi.
Curat (educational, ar trebui?? Da e murda tare!!!

Comentarii

Anonim a spus…
Au fost ministri slabi la educatie pentru ca asa sunt peste tot, oameni lipsiti de experienta, santajabili, care sa priveasca recunoscator la cei care i-au numit si sa ii ajute cu niste fonduri cand se apropie ceva alegeri.
E adevarat ca nu au nevoie de oameni educati in tara pentru ca nu ar mai avea pe cine sa momeasca la alegeri cu cativa mici si sarmale.

Postări populare de pe acest blog

Inchizitia moderna - COMISIA de ancheta Elena Udrea

Am ascultat si eu inregistrarile "discutiilor" din cadrul Comitziei gandita pentru executia Elenei Udrea si am ramas consternat de nesimtirea membrilor acesteia. Se vede treaba ca, indivizii din comisie, nu au decat un singur scop acuzarea ministresei Udrea cu orice pret. Adriana Saftoiu, devenita liberala dupa eliberarea de la Cotroceni are un motiv clar pentru tinta EU. Ludovic (PNL) si Aura (PSD) au un stil 100% al comisarilor sovietici de dupa razboi din structurile (NKVD). Putatorul de lance sau lantz, cum vreti, nu este altul decat Ludovic care ar trebui sa taca o mie de ani. El in calitate de ministru dupa ce a accidentat o fetita pe trecerea de pietoni a pus structurile statului sa musamalizeze cazul si sa rezolve situatia, (era un guvern liberal 100%). A tagaduit ca ar fi fost autorul accidentului cu toate ca probele calde de la fata locului puteau sa infirme pozitia adoptata de nevinovat. Si totusi, atunci, nu s-a constituit o comisie de ancheta. Merita sa a

Proiecte EUROPENE în CERTEJUL DE SUS, HUNEDOARA

Dezvoltarea ROMÂNIEI nu se realizează fără accesarea fondurilor europene. Cine sa faca proiectul? Cine sa ne sfătuiască? Ce este eligibilitate proiectului? Care sunt fazele unui proiect? Intrebari la care cetățenii din HONDOL, NOJAG, VARMAGA, SĂCĂRÂMB, CERTEJUL DE SUS, BOCSA vor avea răspunsuri și soluții!

PAPA vs KIRIL sau ROMA veche vs de NOUA ROMĂ

Foto: sursa PROTV SITE O fotografie cât 1.000 de cuvinte după 1.000 de ani de separare ecumenică. Ieri, s-au întâlnit managerii a două intreprinderi religioase, Biserica Catolică și Biserica Ortodoxă din Rusia pe un aeroport din HAVANA (CUBA). Pe lângă grija celor care făuresc imaginea publică nu putem să nu remarcăm: 1. Din atâtea palate câte le stăpânesc nu au găsit decât o aerogară din CUBA? Sa fim serioși era totuși un PAPĂ și un PATRIARH!!! Halal protocol și respect față de subiecte. Că cei doi s-au întâlnit în gară e bine să spunem pentru istorie că din întâmplare (nu au mai avut kerosen avioanele și se explică de ce după 1000 de ani are loc întâlnirea la vârf). Din întâmplare a rămas și TEOCTIST al Biserici Ortodoxe din România la ROMA în anul 1989 când mergea spre INDIA, și a băut un ceai cu PAPA. La întâlnirea dintre avioane, conducătorii intreprinderilor religioase,  Papă și Patriarh, au semnat și o Declarație COMUNĂ! Personal cred ca acest protocol sofisticat este