Treceți la conținutul principal

Intre elitist si populism institutional

Dimineata, intr-un mediu academic un profesor universitar si magistrat in acelasi timp, puncta intr-o discutie cu colegii un alt unghi de vedere despre realitatea ultimilor 19 ani in Romania privind institutiile publice de referinta (presedintie, parlament, guvern, etc.). Discutia a pornit de la stilul dimbovitean al unor jurnalisti care adopta un limbaj suburban in raport cu persoana presedintelui (nu este adeptul acestuia dar se discuta pe principii).
Am stat si analizat subiectul si domnul profesor fata de care am o admiratie deosebita are perfecta dreptate. Traian Basescu este presedinte ales si reprezinta institutia prezindetiala, iar unii jurnalisti, stimabili, pe ecrane ar trebui sa adopte un limbaj si o conduita de respect fata de institutie, chiar daca au o problema cu persoana ce reprezinta institutia. Cred ca respectul fata de institutiile statului trebuie sa inceapa de la formatorii de opinie spre populatie si nu populatia sa selecteza. Daca unii ziaristi adopta un limbaj suburban in raport cu institutia de stat inseamna ca acest respect nu exista. Legislatia europeana in materie de conduita jurnalistica in raport cu persoana demnitarilor este permisiva pentru a corecta omul politic ajuns in functii de demnitar de la anumite abateri comportamentale. Fauritorii europeni ai jurisprudentei nu au conceput ca exista si o Romanie, europeana, in care fiecare isi permite orice (limbaj, atitudine, conduita profesionala, etc).
In fapt, discutia a adus in dezbatere o tema extrem de interesanta cu privire la functionarea institutiilor statului. Ce dorim de fapt? Institutii elitiste sau institutii populiste. Daca ne dorim ca institutia presedintelui sa fie elitista atunci autoritatile statului de drept ar trebui sa se autosesizeze si sa actioneze in consecinta cercetand penal autorii defaimarilor din presa sau din spectacolele televizate. Acest tip de institutie, conservatoare, nu este in ton cu marketingul politic occidental si transatlantic actual. In aceste conditii, instututia prezindetiala, si nu numai, o transformam intr-o instutie populista si acceptam ca cea mai inalta autoritate in stat sa fie subiectul unor dejectii de limbaj. Este adevarat ca publicitatea negativa ridica gradul de notorietate, dar nu gasim limita decentei in comunicare.
Traseul de la elitist la populist are un efect negativ clar: deprecierea increderii in institutie si in rolul democratic al acesteia.
O Romanie cu institutii elitiste nu permite compromisuri balcanice, o Romanie in care institutiile sunt populiste este usor de recunoscut pe harta lumii.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Inchizitia moderna - COMISIA de ancheta Elena Udrea

Am ascultat si eu inregistrarile "discutiilor" din cadrul Comitziei gandita pentru executia Elenei Udrea si am ramas consternat de nesimtirea membrilor acesteia. Se vede treaba ca, indivizii din comisie, nu au decat un singur scop acuzarea ministresei Udrea cu orice pret. Adriana Saftoiu, devenita liberala dupa eliberarea de la Cotroceni are un motiv clar pentru tinta EU. Ludovic (PNL) si Aura (PSD) au un stil 100% al comisarilor sovietici de dupa razboi din structurile (NKVD). Putatorul de lance sau lantz, cum vreti, nu este altul decat Ludovic care ar trebui sa taca o mie de ani. El in calitate de ministru dupa ce a accidentat o fetita pe trecerea de pietoni a pus structurile statului sa musamalizeze cazul si sa rezolve situatia, (era un guvern liberal 100%). A tagaduit ca ar fi fost autorul accidentului cu toate ca probele calde de la fata locului puteau sa infirme pozitia adoptata de nevinovat. Si totusi, atunci, nu s-a constituit o comisie de ancheta. Merita sa a

Proiecte EUROPENE în CERTEJUL DE SUS, HUNEDOARA

Dezvoltarea ROMÂNIEI nu se realizează fără accesarea fondurilor europene. Cine sa faca proiectul? Cine sa ne sfătuiască? Ce este eligibilitate proiectului? Care sunt fazele unui proiect? Intrebari la care cetățenii din HONDOL, NOJAG, VARMAGA, SĂCĂRÂMB, CERTEJUL DE SUS, BOCSA vor avea răspunsuri și soluții!

PAPA vs KIRIL sau ROMA veche vs de NOUA ROMĂ

Foto: sursa PROTV SITE O fotografie cât 1.000 de cuvinte după 1.000 de ani de separare ecumenică. Ieri, s-au întâlnit managerii a două intreprinderi religioase, Biserica Catolică și Biserica Ortodoxă din Rusia pe un aeroport din HAVANA (CUBA). Pe lângă grija celor care făuresc imaginea publică nu putem să nu remarcăm: 1. Din atâtea palate câte le stăpânesc nu au găsit decât o aerogară din CUBA? Sa fim serioși era totuși un PAPĂ și un PATRIARH!!! Halal protocol și respect față de subiecte. Că cei doi s-au întâlnit în gară e bine să spunem pentru istorie că din întâmplare (nu au mai avut kerosen avioanele și se explică de ce după 1000 de ani are loc întâlnirea la vârf). Din întâmplare a rămas și TEOCTIST al Biserici Ortodoxe din România la ROMA în anul 1989 când mergea spre INDIA, și a băut un ceai cu PAPA. La întâlnirea dintre avioane, conducătorii intreprinderilor religioase,  Papă și Patriarh, au semnat și o Declarație COMUNĂ! Personal cred ca acest protocol sofisticat este