17 ian. 2009

Intre elitist si populism institutional

Dimineata, intr-un mediu academic un profesor universitar si magistrat in acelasi timp, puncta intr-o discutie cu colegii un alt unghi de vedere despre realitatea ultimilor 19 ani in Romania privind institutiile publice de referinta (presedintie, parlament, guvern, etc.). Discutia a pornit de la stilul dimbovitean al unor jurnalisti care adopta un limbaj suburban in raport cu persoana presedintelui (nu este adeptul acestuia dar se discuta pe principii).
Am stat si analizat subiectul si domnul profesor fata de care am o admiratie deosebita are perfecta dreptate. Traian Basescu este presedinte ales si reprezinta institutia prezindetiala, iar unii jurnalisti, stimabili, pe ecrane ar trebui sa adopte un limbaj si o conduita de respect fata de institutie, chiar daca au o problema cu persoana ce reprezinta institutia. Cred ca respectul fata de institutiile statului trebuie sa inceapa de la formatorii de opinie spre populatie si nu populatia sa selecteza. Daca unii ziaristi adopta un limbaj suburban in raport cu institutia de stat inseamna ca acest respect nu exista. Legislatia europeana in materie de conduita jurnalistica in raport cu persoana demnitarilor este permisiva pentru a corecta omul politic ajuns in functii de demnitar de la anumite abateri comportamentale. Fauritorii europeni ai jurisprudentei nu au conceput ca exista si o Romanie, europeana, in care fiecare isi permite orice (limbaj, atitudine, conduita profesionala, etc).
In fapt, discutia a adus in dezbatere o tema extrem de interesanta cu privire la functionarea institutiilor statului. Ce dorim de fapt? Institutii elitiste sau institutii populiste. Daca ne dorim ca institutia presedintelui sa fie elitista atunci autoritatile statului de drept ar trebui sa se autosesizeze si sa actioneze in consecinta cercetand penal autorii defaimarilor din presa sau din spectacolele televizate. Acest tip de institutie, conservatoare, nu este in ton cu marketingul politic occidental si transatlantic actual. In aceste conditii, instututia prezindetiala, si nu numai, o transformam intr-o instutie populista si acceptam ca cea mai inalta autoritate in stat sa fie subiectul unor dejectii de limbaj. Este adevarat ca publicitatea negativa ridica gradul de notorietate, dar nu gasim limita decentei in comunicare.
Traseul de la elitist la populist are un efect negativ clar: deprecierea increderii in institutie si in rolul democratic al acesteia.
O Romanie cu institutii elitiste nu permite compromisuri balcanice, o Romanie in care institutiile sunt populiste este usor de recunoscut pe harta lumii.

Niciun comentariu:

bmd - simplu, nu? Intra pe site!