9 ian. 2009

Tineri si pensionari, da batrini si cu forta de munca

Orice om isi doreste dupa o viat activa sa ajunga pensia sa isi creasca nepoti sau sa se bucure de libertatea de miscare data de varsta pensionarii. Romania este mereu suprizatoare. Ordonanta BOC, pe care o apreciez, da posibilitatea romanilor care au iesit prematur la pensie, prin smecherii sau prin epurare politica, sa activeze numai ca salariati. Efectul ordonantei este corect.

Citesc in presa reactiile:

Actorii (batrini) sunt nemultumiti ca nu mai au posibilitatea sa primeasca si pensie si salariu. Pai daca joaca teatru sa primeasca numai salariu, iar daca vrea pensie sa stea acasa! Sunt atatia tineri absolventi ai facultatilor de teatru care nu au loc pe scena din cauza miturilor create in perioada comunista ca actori de prima mina pe care nu ii contesta nimeni, dar nici o discrepanta asa de mare. Se pun in scena numai piese de teatru in care au rol actorii din generatia III. De se creaza discrepanta de venit intre tineri si batrini? Daca esti actor batrin pensionar mergi cu un venit lunar de aprox. 5000 lei, iar daca esti tinar actor castigi doar 500 lei. Diferenta nu este numai din sporul de vechime, ci este din pensie.


In privinta cadrelor militare problema este ca nici unuil nu ar renunta la cei 1.000 euro pensie si la salariul de alti 800 euro. Pai fratilor daca sunteti apti combatanti ramaneti activi, iar daca aveti nevoie de odihna stati cu pensia care oricum e mai mare ca salariul multor categorii sociale.

Profesorii. Ma intreb: De ce scolarizam zeci de mi de tineri in universitati? Acesti tineri nu trebuie sa intre pe piata muncii? Ce sa faca acesti tineri? Sa ceara ajutor de somaj? Nu au dreptul ca o parte din ei sa inceapa sa predea copiilor stiinta de carte? Eu cred ca era cazul ca sa fie reformat si acest spatiu institutional. Nu ma refer aici la profesorii universitari, care pot sa treaca ca si cercetatori, ma refer la sutele de profesori si invatatori pensionari care primesc salariu, il indexeaza cu pensia asteptand si majorarea de 50%. In acest timp tineri cu scoala si putere de munca si de creatie stau fara serviciu.

Curat: Cred ca acesta reforma trebuia sa inceapa de mult! Sper ca actul normativ sa fie aplicat in litera spiritul lui.

Murdar: Cred ca multi pensionari au iesit prematur la pensie, viata demonstrand ca inca mai pot sa lucreze!

Niciun comentariu:

bmd - simplu, nu? Intra pe site!