16 iul. 2008

9 ore & 29 zile

Traim o perioada de decadenta in aplicarea normelor si a elementelor de drept de respectare a procedurilor penale si drepturilor cetatenesti. Se emit "on-line" mandate de arestare pentru invinuiti, indiferent de fapta, vinovatie sau pericolul social reprezentat de invinuit. Se pare ca scopul unui dosar penal este de a aresta cu orice pret 23 ore, iar apoi se duce o adevarata campanie de a prelungii mandatul de arestare cu inca 29 de zile. Politistii si procurorii (in unele cazuri) au o atitudine desprinsa din epoca sovietizarii Romaniei, o ura proletara pe cel care a incalcat legea fara sa se admita ca are demnitate umana iar o actiune in forta il marcheaza pe tot timpul vietii in sens negativ, fireste. Comportamentul organelor mascate sa nu, in unele cazuri, este desprins din filme turnate la Holywood.
Un cetatean normal ajunge sa creada ca toti invinutii sunt in fapt super indivizi ce atenteaza la viata si integritatea procurorilor sau a martorilor si de aceia trebuie ferecati. Regimul de tip guantanamo este pe fata, la vedere, si se aplica justitiabililor la fel indiferent de gravitatea faptei si a pericolului social reprezentat de faptas. Lipsirea de libertate se aplica de la 24 ore la 30 zile, cu prelungiri si celui care tilhareste, ucide, violeaza cat si profesorului care a incercat o alternativa de a ajuta la mobilarea intelectuala a capsunarilor.
Sa nu fiu inteles gresit!!! Consider ca exista vinovatie clara cu incidenta penala, dar nu vad de ce se impune arestarea pe perioada derulari anchetei? De ce sa incarcam cheltuielile de campare in arest? Pe cine poate speria sau ameninta o profesoara care a incercat marea cu degetul, sa vada cum e sarea.

Presa, senzationala ea insasi, se bucura ca si un copil cand mai este un arestat. Reprezentantii acesteia fac adevarate simpozioane, mese rotunde emit pareri, ipoteze de lucru elodiene pentru analiza cazului. Ramai INTERZIS! Care este scopul unei cercetari penale? Trimiterea in judecata cu drept de aparare a invinovatitului sau arestul in cercetarea prealabila penala. 24 ore. 29 zile.

Oricum, procesele se pierd pe lipsa de indeplinire a procedurii!

"Impresionate" sunt si reportajele unor jurnalisti care in spiritul de senzational reduc la absurd o cauza penala, iar organele in drept sunt maestri in regie. Am vazut acum doua seri la TV cum un tip era intrudus de agentul de politie in duba politiei in alergare ca si cand invinuitul era un inalt demnitar ce trebuia ferit de lunetisti. Spectacol ieftin, circ, da scump!

Niciun comentariu:

bmd - simplu, nu? Intra pe site!