30 ian. 2016

Lumea ASIGURARILOR - BROKERI români...

Capitalul SOCIAL al companiei trebuie corelat (majorat) in functie de CIFRA DE AFACERI și nevoia economica de capitalizare pentru a oferii stabilitate pe piata. 
Brokerul de asigurare este in fapt o societate comerciala specializata in intermedierea asigurarilor comerciale (viata, bunuri, raspunderi civile). 

Brokerul de asigurare reprezinta interesul persoanelor fizice, juridice si institutii publice, care il mandateaza, în fata ofertei variate si diversificate de asigurari pe care o au in portofoliu societatile de asigurare.

Brokerul de asigurare reprezintă interesul asiguratului (PF sau PJ) dar este platit cu comision de către societatea de asigurare. Oferta sugerată asiguratului nu ar trebui sa tina cont de nivelul comisionului incasat de la societatea de asigurare. Brokerul nu ar trebui sa incheie contractele de asigurare intrucat acesta este atributul exclusiv al agentilor de asigurare (acestia reprezinta societatea de asigurare) si a salariatilor societatilor de asigurare.

Majorarea capitalului social dispusa de ASF Romania de la 30.000 lei la 150.000 lei pentru brokerii de asigurare:

ASF Romania o considera un succes si declara: Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) anunță că, la data de 1 decembrie 2015, un număr de 201 brokeri de asigurare dețineau capitalul social conform prevederilor Normei nr. 9/2015, respectiv de minimum 150.000 lei, care acoperă deja 90% din volumul de intermedieri. In realitate, din  554 brokeri înregistraţi 157 brokeri reprezentând 72% nu au majorat capitalul social. Comunicatul ASF manipuleaza si foloseste statistica trunchiata vorbind despre brokeri ca numar si apreciaza   4-5% din volumul total al primelor intermediate la nivelul pieţei. 

O masura pe care EUROPA nu a proiectat-o asa, nu este impusa limita de capital social. ”ROMÂNI” care conduc destinele romanilor, mai catolici decat PAPA, la indemnul coorporatilor mari au scos de pe piata sute de mici afaceri de familie care intermediau pe piata de asigurari. Acesti semeni de ai nostri, trecatori prin viata de altfel, peste timp nu pot spune ca cau facut ceva pentru tara lor, care nici nu prea conteaza. De acum cei care lucrau la aceste mici firme de intermediere trebuie sa se angajeze la mari jucatori de pe piata care in cele mai multe cazuri sunt capitalizate de straini. Asa se submineaza economia romaneasca (cu capital autohton). 

Mai am o observatie: Marii brokeri fie sunt sucursale a unor jucatori operatori cu capitalizare din strainatate, fie sunt creati de societatile de leasing si/sau banci comerciale ajungand la aceste cote de marime prin concurenta neloiala. Asiguratii au fost obligati sa apeleze la acesti brokeri cand au luat leasing sau credit. Salariatii (care nu prea exista) sunt persoane angajate a bancilor sau a societatilor IFN si fac munca pentru Brokerul ca societate a grupului.

IN DREPT:
Majorarea capitalului social la societatile de brokeraj este necesara. Acesta trebuie sa fie reglementata neutru (nu in favoarea coorporatilor). 

Capitalul SOCIAL al companiei trebuie corelat (majorat) in functie de CIFRA DE AFACERI și nevoia economica de capitalizare pentru a oferii stabilitate. Un broker care are cifra de afaceri de un milion de euro nu are expunerea solvabilitati ca si un broker care realizeaza o cifra de afaceri de zece mii de euro!!!


In loc de concluzii:
Brokerul nu trebuie sa incaseze banii din prime de asigurare, deci nu are riscuri de pierderi pentru asigurati!
Brokerul are obligatia de a detine o asigurare de risc profesional, răspundere civila a brokerilor, la a suma asigurata de 1.850.000 EURO/an din care se se indestuleze creditorii pentru daune provocate de activitatea brokerilor.

Deci daca: avem asigurare de rapundere pentru actiunile sau inactiunile ce genereaza pagube pana la aprox 2 mil euro; nu intermediem bani, decat sfaturi; nu avem cifra de afaceri mai mare decat 5 x capital social cui foloseste obligarea de majorare de capital social la sume prestabilite (din pix) pe care cei cu afacei mici care nu au cum sa le subscrie!!!

Snobismul celor care conduc considera, probabil, o rusine sa ai o mica afacere de familie si trebuie inchisa. Belgia are vreo 30000 brokeri si noi am avut 500, iar acum mai avem vreo 200 (de prisos sa comparam numarul de cetateni)


Niciun comentariu:

bmd - simplu, nu? Intra pe site!