Treceți la conținutul principal

PROFESORI si profesori versus discipoli

Au intrat in istorie zilele in care Profesorul (Conferentiarul) universitar lumina mintile studentilor prin cursuri sau conferinte, iar cuvintele erau absorbite de audienta. Audienta de azi este formata din studenții pregatiți în scoală și liceu de unii elevii repetenții ieri. Sindromul nepotismului inseminat în sistemul de învațamânt românesc dă roade extrem de otravitoare. Ministrii după miniștri au schimbat regulile curriculare ca si camașile iar acum dau vina unii pe alții parcă ne încălzește cu ceva.

Criterile de selecție conduc spre antiselectie.S-a inoculat parinților si copiilor ca nu trebuie sa se invete din toate materiile de cultura generala si e suficient sa se studieze numai despre stiintele din care se da bacalaureatul. Bacalaureatul, reconsiderat in ultimii ani devine in opinia publica ca fiind un examen al vieții ”OBLIGATORIU” de luat (DEȘI NU ESTE!!!). 
Presa de azi nu mai este ca si presa de acum 50 de ani si nu sesizeaza diferenta: 
BACALAUREATUL nu este pentru ”toti” tineri care au facut un liceu si nu este obligatoriu sa fie luat. Abia acum intram in normalitate si in selectia calitatii educationale. 

Este adevarat ca procentul de promovabilitate este inacceptabil de mic. Cauza nu este la Ministrul, FUNERIU, care nu a recunoscut "autoritatea" Ministerului care-l conduce nevalidandu-si diploma. Cauza este la promovarea NON_VALORII si a nepotismului in ridurile profesorilor care devin o CASTA. Daca tata sau mama a fost profesor, odraslele devin prin definitia "dreptului familiei" profesori chiar daca sunt departe de valorile psiho-pedagogiei. Acestii tineri academicieni prin geneza, nu prin "meritocratie" au devenit formatorii de azi ai copiilor care dau rateu dupa rateu din greu la exprimarea bacalaureala. Ruptura de generatii academice, prin pensionarea anticipata si timpurie a ”titanilor” care ne invatau odata cu elementele curriculare obligatorii si comportament educational si social a condus inevitabil,  la un Etaj profesoral super incarcat in timp ce la ”parter” sunt locurile neocupate.

Este revoltator cata inconstienta se manifesta in legatura cu formarea generatiei care ar trebui sa ma conduca judetul european definit ROMANIA.

Am avut ocazia zilele trecute sa vad director de liceu mandru ca are o rata de promovabilitate la matematica de 40% per total elevii unei clase!!!??? Domnia sa a primit un ecuson politic de director, dar nu are valente intelectuale pentru acesta functie. Intra in clasa la ""si ``jumate"", vorbeste la telefon, sau se joaca cu acest indispensabil aparat electronic. Din cand in cand  asculta elevii le spune ca au raspuns de nota 7 si mentioneaza ca o va adauga la urmatoarea notare uitand ulterior sa isi tina cuvantul si sa o mai ia in considerare. Ulterior, pune o intrebare din scurt si sictirit si da nota 2 pe care o trece in catalog. Ce crede elevul care atunci cand stie nu este notat, iar cand nu stie este amendat? La chimie un alt profesor intreaba scurt si rastit, obisnut cu viata militara, care este simbolul azotului, iar pentru ca "N"-ul nu este prompt, puncteaza nota 3, ca si cand o evaluare a competentelor se face numai  pe baza unei litere!
Eu cred ca trebuie sa reinventam clasele de FARA FRECVENTA in care sa inscriem profesorii care nu au HAR, NU AU HABAR, sunt plictisiti de viata si de societate si transmit elevilor tot ce este mai rau si negativ in lumea asta. Desigur sunt exceptii, dar SUNT!
In mediul universitar, un domn conferentiar imi spunea zilele trecute ca este o cutuma ca sa nu se raspunda pozitiv contestatilor.... Pai studentul cum poate sa isi capete incredere in societate daca dreptul minimal nu exista ca DREPT REAL! Un alt caz de infatuare academica generata de lipsa de experinta si tineretea maestrului devenit profesor la 15 ani: un bine pregatit cadru tehnic vorbind a acordat nota  "3" de trei ori  la examinarea unui student care trebuia sa intre in licenta si acesta a rata finalizarea studiilor. Studentul, pe parcursul celor 4 ani a avut numai medii de 7, 8, 9. La dom profesor i s-a pus pata si nu a vrut sa acorde nota de trecere. Rezulta ca elevul din ROMANIA este mai prost decat cel din ALBANIA pentru ca acela a fost notat cu 7. Actiunea a blocat accesul in viata reala a studentului pentru un an de zile.
O ancheta jurnalistica cu o statistica a profesorilor la care promoveaza mai putin de 50% din studenti a fi naucitoare. Unde este curba lui GAUSS care sa reflecte performanta ?  Pai daca asa de putini studenti i-au examenele, atunci inseamna ca discursul sau cursul nu e bun si ar trebui reanalizat ca sa inteleaga discipolii. A devenit o mandrie ca sa fie reexaminati studentii :). Exista si un pol opus la unele Universitati in care toti au note de 10.
Am avut ocazia sa vad absolventii de studii economice care nu stiu ce este o "chitanta", cum se completeaza si in cate exemplare sau nu stiau cum se "pune stampila" pe un document. 
Studentii sunt nemultumiti ca nu invata nimic nou, iar teoria din cursuri nu ii pregateste pentru viata reala si au dreptate. Cum sa predai contabilitate daca nu ai tinut o contabilitate fie si primara? Cum sa predai marketing, daca nu ai vandut in viata ta nimic? Cum sa predai numai dupa cartile scrise de altii? 

Asa cum spuneam la inceput, inainte marii profesorii conferentiau si uimeau asistenta, azi discipolii sunt uimiti de micimea unor profesori care sunt "rautaciosi pentru a masca nestiinta si superficialitatea pregatirii profesionale.

Elevii au fost invatati sau mai bine zis ”dezvățați” să studieze, iar cartea în opinia generală a celor care instruiesc elevii sau studentii trebuie înlocuită de "soareci" legați prin fir sau unde radio de un calculator. Discipolii de azi deprind tainele copiatului la indemnul dascalilor care accepta ”referate emanate” prin combinatia a doua taste "crtl+C" si "ctrl+V apoi "ctrl+P". Oare de ce ne miram ca nu stiu scrie la examenul de bacalaureat cand in 8 ani (5-12) de scoala, profesori au cerut referate scrise frumos la imprimanta. Domnule Ministru, de ce nu ati dotat cu LAPTOP si IMPRIMATA banca din clasa pentru examen? 

Tinuta de ministru al Educatiei "impune" si nu se "expune" ca si impresia de pe placa fotografica ce are un anumit timp de expunere. Prezent la Festivitatea de ablovire a Facultatilor de Medicina si Farmacie din cadrul UMF CLUJ, domnul Ministru Funeriu, se juca in fata a 10.000 parinti si apartinatori si in fata celor 1.700 absolventi, cu un AIFON [ :) ] si fotografia de zor tribuna din fata mesei prezidiului, ca si cand era in functie de fotograf, nu de MINISTRU al EDUCATIEI!!!


Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Inchizitia moderna - COMISIA de ancheta Elena Udrea

Am ascultat si eu inregistrarile "discutiilor" din cadrul Comitziei gandita pentru executia Elenei Udrea si am ramas consternat de nesimtirea membrilor acesteia. Se vede treaba ca, indivizii din comisie, nu au decat un singur scop acuzarea ministresei Udrea cu orice pret. Adriana Saftoiu, devenita liberala dupa eliberarea de la Cotroceni are un motiv clar pentru tinta EU. Ludovic (PNL) si Aura (PSD) au un stil 100% al comisarilor sovietici de dupa razboi din structurile (NKVD). Putatorul de lance sau lantz, cum vreti, nu este altul decat Ludovic care ar trebui sa taca o mie de ani. El in calitate de ministru dupa ce a accidentat o fetita pe trecerea de pietoni a pus structurile statului sa musamalizeze cazul si sa rezolve situatia, (era un guvern liberal 100%). A tagaduit ca ar fi fost autorul accidentului cu toate ca probele calde de la fata locului puteau sa infirme pozitia adoptata de nevinovat. Si totusi, atunci, nu s-a constituit o comisie de ancheta. Merita sa a

PAPA vs KIRIL sau ROMA veche vs de NOUA ROMĂ

Foto: sursa PROTV SITE O fotografie cât 1.000 de cuvinte după 1.000 de ani de separare ecumenică. Ieri, s-au întâlnit managerii a două intreprinderi religioase, Biserica Catolică și Biserica Ortodoxă din Rusia pe un aeroport din HAVANA (CUBA). Pe lângă grija celor care făuresc imaginea publică nu putem să nu remarcăm: 1. Din atâtea palate câte le stăpânesc nu au găsit decât o aerogară din CUBA? Sa fim serioși era totuși un PAPĂ și un PATRIARH!!! Halal protocol și respect față de subiecte. Că cei doi s-au întâlnit în gară e bine să spunem pentru istorie că din întâmplare (nu au mai avut kerosen avioanele și se explică de ce după 1000 de ani are loc întâlnirea la vârf). Din întâmplare a rămas și TEOCTIST al Biserici Ortodoxe din România la ROMA în anul 1989 când mergea spre INDIA, și a băut un ceai cu PAPA. La întâlnirea dintre avioane, conducătorii intreprinderilor religioase,  Papă și Patriarh, au semnat și o Declarație COMUNĂ! Personal cred ca acest protocol sofisticat este

Proiecte EUROPENE în CERTEJUL DE SUS, HUNEDOARA

Dezvoltarea ROMÂNIEI nu se realizează fără accesarea fondurilor europene. Cine sa faca proiectul? Cine sa ne sfătuiască? Ce este eligibilitate proiectului? Care sunt fazele unui proiect? Intrebari la care cetățenii din HONDOL, NOJAG, VARMAGA, SĂCĂRÂMB, CERTEJUL DE SUS, BOCSA vor avea răspunsuri și soluții!