17 mai 2009

Polonia - O istorie zbuciumata

In urma cu cateva zile am revenit in tara din Polonia unde am insotit o delegatie de profesori universitari. Obiectivele academice au fost atise, (conferinta, semnarea a doua protocoale de colaborare). Am reusit sa descopar o alta tara, altfel decat ce cunoasteam din sursele virtuale de informare si cartea de istorie care in cazul meu nu a fost un manual alternativ ca si acum in scoli.

 

Wroclaw - Legnica (P) 023

Nu imi doresc sa plictisesc cititorul cu evolutia faptelor istorice care au facut ca aceasta tara, putere regionala la un moment dat,  sa fie stearsa la un alt moment din  nomenclatorul tarilor lumii.

Cert este ca o personalitate ca maresalul Poloniei din 1918, Józef Piłsudski (n. 5 decembrie 1867 – d. 12 mai 1935) (revoluţionar şi om de stat polonez, primul şef de stat 1918-1922 al Poloniei renăscute şi fondatorul forţelor armate poloneze,  am avut si noi in persoana lui Iuliu Maniu care a adunat la Wiena ofiterii si soldatii ce au luptat in nordul Italiei pentru imperiul Austro-Ungar si a format armata romana preluand controlul teritorial al Romaniei la 1918.

Acum am aflat ca statul comunist polonez a infiintat in ultimii ani institutii democratice de neimaginat la noi inainte de 1989. Curtea Constitutionala poloneza implineste 25 de ani, Avocatul poporului de asemenea este creat atunci inainte de schimbarea regimului politic. Acum ne miram de ce la ei functioneaza institutiile. Simplu, problemele sunt ca si la noi, doar ca pun capacul pe oala cand fierbe si probleme se rezolva in interior. La noi nu numai ca nu avem capac la oala problemelor politice dar trebuie sa le si trimbitam in exterior.

Am vazut oameni politici si inalti functionari cu mult mai multa responsabilitate decat la noi, cu toate ca se confrunta cu probleme similare.

Niciun comentariu:

bmd - simplu, nu? Intra pe site!