Treceți la conținutul principal

Unirea lui Matei Corvin sau a lui Mihai Viteazul?!





Cluj Napoca, oraș important pe harta României, mult mediatizat in ultimii 20 ani în special prin adminstrația FUNAR. Pentru cei care nu au fost prin CLUJ NAPOCA, am pus spre exemplificare trei imagini. Prima imagine reprezintă "Piaţa AVRAM IANCU" (între Catedrala Ortodoxă şi Teatrul Naţional există o statuie al tribunului de la 1848)



Imaginea nr. doi suprinde "Piaţa MIHAI VITEAZUL" tot din Cluj Napoca, amplasament unde se află si Statuia celui care la 1600 a unit cele trei provincii româneşti, sub binecuvantarea papei de la Roma şi a curţii habsburgice. Mihai Viteazul a fost membru al organizației "Liga Sfântă" creştină, constituită din iniţiativa Papei Clement al VIII-lea, din care iniţial făceau parte Statul Papal, Spania, Austria, Ferrara, Mantova şi Toscana

Daca în cele două locuri unde sunt amplasate statuile unor personalității din istoria României, denumirea nu are alte conotații și sunt întitulate simplu: Piața Avram Iancu și Piața Mihai Vateazul, în cazul locului unde este aplasată statuia regelui Ungariei nu s-a putut definii ca Piața Matei Corvin și a trebuit să i se aloce o conotație interesanta legată de "unire" fiind denumită PIAȚA UNIRII, dar a cui UNIRE?

Deci românii îl pot considera Mihai Unificatorul pentru a a unit pentru prima dată românii intr-un singur stat.





piata mihai viteazul cluj



A treia imagine, sau imaginea de mai jos reprezintă statuia marelui om politic al UNGARIEI mari, MATEI CORVINUL (sau MATHEIAS).



Domnia sa este considerată ca fiind unul dintre cele mai glorioase capitole ale istoriei Ungariei, marcate prin campanii militare victorioase ale temutei sale Fekete sereg („Armata neagră”). Ungaria a cunoscut în timpul domniei sale cea mai vastă întindere din istoria sa (la vest din sud-estul Germaniei până în Dalmaţia, iar la est din Polonia până în Bulgaria de astăzi). Matia condus în uniune personală Regatul Moraviei, Silezia şi Luzaţia (Lausitz) (toate trei 1468/1469/1479-1490) şi Austria Inferioară (1477/1485-1491). Vorbea maghiara, româna, italiana, croata, latina şi mai târziu germana, ceha, slovaca, precum şi alte limbi slave. Regele Matei este amintit şi astăzi, în multe istorisiri şi cântece populare, ca un conducător foarte înţelept şi drept.



piata unirii



In Cluj Napoca piaţeta unde este amplasată statuia a primit denumirea de "Piaţa Unirii". Ce UNIRE fraţilor? De drept (istoric si moral) vorbind Mihai Viteazul are mai multe legat de UNIREA Românilor decât Matei Corvinul si totuşi Administraţia clujului a găsit mai potrivit să redenumească fosta Piaţă a LIBERTĂŢII în Piaţa UNIRII, iar Piaţa Mihai Viteazul să fie ferită de conotaţii patriotice unificatoare româneşti.



Aşa ca români gândiţi-vă la unirea principatelor din UNGARIA MARE când treceţi prin punctul zero al CLUJului.





CURAT da murdar...

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Inchizitia moderna - COMISIA de ancheta Elena Udrea

Am ascultat si eu inregistrarile "discutiilor" din cadrul Comitziei gandita pentru executia Elenei Udrea si am ramas consternat de nesimtirea membrilor acesteia. Se vede treaba ca, indivizii din comisie, nu au decat un singur scop acuzarea ministresei Udrea cu orice pret. Adriana Saftoiu, devenita liberala dupa eliberarea de la Cotroceni are un motiv clar pentru tinta EU. Ludovic (PNL) si Aura (PSD) au un stil 100% al comisarilor sovietici de dupa razboi din structurile (NKVD). Putatorul de lance sau lantz, cum vreti, nu este altul decat Ludovic care ar trebui sa taca o mie de ani. El in calitate de ministru dupa ce a accidentat o fetita pe trecerea de pietoni a pus structurile statului sa musamalizeze cazul si sa rezolve situatia, (era un guvern liberal 100%). A tagaduit ca ar fi fost autorul accidentului cu toate ca probele calde de la fata locului puteau sa infirme pozitia adoptata de nevinovat. Si totusi, atunci, nu s-a constituit o comisie de ancheta. Merita sa a

Proiecte EUROPENE în CERTEJUL DE SUS, HUNEDOARA

Dezvoltarea ROMÂNIEI nu se realizează fără accesarea fondurilor europene. Cine sa faca proiectul? Cine sa ne sfătuiască? Ce este eligibilitate proiectului? Care sunt fazele unui proiect? Intrebari la care cetățenii din HONDOL, NOJAG, VARMAGA, SĂCĂRÂMB, CERTEJUL DE SUS, BOCSA vor avea răspunsuri și soluții!

PAPA vs KIRIL sau ROMA veche vs de NOUA ROMĂ

Foto: sursa PROTV SITE O fotografie cât 1.000 de cuvinte după 1.000 de ani de separare ecumenică. Ieri, s-au întâlnit managerii a două intreprinderi religioase, Biserica Catolică și Biserica Ortodoxă din Rusia pe un aeroport din HAVANA (CUBA). Pe lângă grija celor care făuresc imaginea publică nu putem să nu remarcăm: 1. Din atâtea palate câte le stăpânesc nu au găsit decât o aerogară din CUBA? Sa fim serioși era totuși un PAPĂ și un PATRIARH!!! Halal protocol și respect față de subiecte. Că cei doi s-au întâlnit în gară e bine să spunem pentru istorie că din întâmplare (nu au mai avut kerosen avioanele și se explică de ce după 1000 de ani are loc întâlnirea la vârf). Din întâmplare a rămas și TEOCTIST al Biserici Ortodoxe din România la ROMA în anul 1989 când mergea spre INDIA, și a băut un ceai cu PAPA. La întâlnirea dintre avioane, conducătorii intreprinderilor religioase,  Papă și Patriarh, au semnat și o Declarație COMUNĂ! Personal cred ca acest protocol sofisticat este