24 mar. 2008

Presedintia Consiliului Judetean CLUJ

2008 - un an electoral ce nu seamana cu precedentii. Centrul de greutate in campania electorala a alegerilor locale va fi alegerea candidatului la presedintia Consiliului Judetean prin vot uninominal. Se pun cateva intrebari: de ce alegerea in aceasta functie nu se trateaza ca si alegerea primarului in doua tururi de scrutin? De ce este miza asa mare pe aceasta functie ce tinde sa eclipseze functia primului om din urbe, primarul?
La prima intrebare, raspunsul este in abrevieri (PSD, PNL, PD-L), partidelor (politice, fireste) mari le convine o majoritate relativa. Importanta acestei functii este data de puterea de a imparti fondurile spre consiliile locale de puterea de a negocia ce a mai ramas in patrimoniul public sau privat cu investitorii si nu in ultimul rand, de rezolvarea promisiunilor politice ale primarilor si consilierilor locali.
Ar fi de mentionat un aspect important: investitiile nu vin dupa strategia inexistenta, de altfel, la multe din aceste institutii, vin dupa criterii economice de eficienta.
In Romania zilelor de azi, asistam la o decizie a investitorului ce determina autoritatea sa aprobe si nu sa decida in functie de interesele cetateanului.
Citeam presa locala si am ramas surprins sa vad cum unele personalitati se prezinta pentru candidatura la alegerile locale cu o sintagma "Functia detinuta in administratie ma recomanda pentru acest post". Pot sa ii spun stimabilului ca o functie nu poate recomanda o persoana si nici nu seamana cu alta functie. Asistam din ce in ce mai des la primari care au avantajul de a fi in functie si spun "eu am facut". Pai, stimabililor, asta era datoria pe functia respectiva.

Niciun comentariu:

bmd - simplu, nu? Intra pe site!